Työntekijöiden löytäminen oli haasteellista Joensuun festivaalikesän epäviralliseen avaukseen.

Joensuun torin lämpömittarissa luki +37 astetta, kun kivenheiton päässä vietettiin kaupungin festivaalikesän epävirallisia avajaisia. Pielisjoen Ilosaaressa 10. heinäkuuta järjestetty varttuneemman väen rock-tapahtuma Ilovaari oli monille ensimmäinen kerta livemusiikin ääressä yli vuoteen.

Koronatilanteen vuoksi kävijämäärää oli laskettu sallitusta viidestä tuhannesta kolmeen tuhanteen. Muutama vuosi sitten uudistetun saaren puiden tarjoama varjo oli otettu tarkasti kävijöiden käyttöön.

Nurmeksesta tulleet Esa ja Pirkko Kortelainen sekä joensuulaiset Heli Saloranta ja Markus Ohtonen pitivät järjestelyjä hyvinä.

– Olen käynyt aikaisemmin täällä ja Ilosaarirockisssa. Kaikki on aina mennyt hyvin. Minulla on suuri luottamus järjestäjiin, Heli Saloranta sanoi.

Ilovaaria järjestää ravintola Kerubi, joka on myös Ilosaarirockia järjestävän Joensuun Popmuusikot Ry:n omistuksessa.

Turvavälit pysyivät ainakin alkuillasta hyvin myös lavan edustalla.
Lohkot hylättiin

Matka helteisiin juhliin oli monivaiheinen. Vuonna 2020 tapahtuma peruttiin muiden mukana, tosin vasta kesäkuussa.

Ilovaaria yritettiin järjestää syksyllä sisätiloissa Joensuu Areenassa. Muun muassa esiintyjien aikatauluista johtuen tapahtuma piti perua.

Syksyllä Kerubi ehti järjestää Lehtiä Ilosaaressa -opiskelijatapahtuman Joensuu Areenassa.

– Koronatilanne lähti eskaloitumaan juuri sillä viikolla. Tapahtumasta ei kuitenkaan tullut yhtään tartuntaa. Se sai meidät uskomaan, että voimme järjestää tapahtumia ilman riskiä, tuottaja Jarno Pitko sanoi.

Areenan tapahtumassa yleisö oli jaettu lohkoihin. Ilovaarissa ajatus hylättiin pian.

– Paikallinen terveysviranomainen on sitä mieltä, että jos on 500 ihmistä lohkossa, niin jäljittäminen on jo mahdotonta. Silloin mentäisiin joka tapauksella yleisluontoisella ilmoituksella.

Yleisö ilman maskeja

Koronaa Ilovaarissa torjuttiin muistuttamalla turvaväleistä ja pitämällä käsidesiä saatavilla. Henkilökunta käytti joko maskia tai visiiriä. Yleisöllekin maskin käyttöä suositeltiin, mutta ainakaan alkuillasta niitä ei juuri näkynyt.

– Se oli kyllä ihan odotettavissa tällaisella helteellä, Jarno Pitko sanoi.

Kävijöiden tavallista rock-festivaalia korkeammasta keski-iästä johtuen rokotuskattavuus lienee ollut hyvällä tasolla.

– Kyllä se helpottaa tapahtuman järjestämistä. Vaikka tauti lähtisikin leviämään, ei se todennäköisesti aiheuttaisi niin vakavia sairastumisia. Huomattavasti paremmalla mielellä olen tätä järjestänyt kuin syksyllä.

Työvoimasta pulaa

Tapahtuma- ja ravintola-aloilla on pelätty työvoimapulaa, kun ihmiset vaihtavat alaa epävarman tilanteen vuoksi. Nämä pelot kävivät osin toteen Ilovaaria järjestäessä.

– Meillä on ollut vaikeuksia löytää baari- ja rakennushenkilökuntaa. Nyt meillä oli ensimmäistä kertaa vuokrafirmasta työntekijöitä, Pitko sanoi.

Esiintyjälinja piti

Ilovaarirock järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995. Ajatuksena oli järjestää uudelleen 25 vuotta aikaisemmin järjestetty ensimmäinen Ilosaarirock samoilla esiintyjillä. Järjestövoimin järjestetty tapahtuma siirtyi Kerubin järjestettäväksi vuonna 2017. Nimi lyheni Ilovaariksi.

– Teimme samalla linjanmuutoksen. Ohjelmisto oli jäänyt 1960-70-luvuille. Halusimme nostalgian sijaan tuoda tapahtumaan musiikkia, joka soi edelleen tänä päivänä, Pitko sanoo.

Tänä vuonna esiintyjiä olivat muun muassa Edu Kettunen, 22-Pistepirkko ja J. Karjalainen.

Paikalle tuli myös ihmisiä, joille Ilovaari toimi peruttujen rock-festivaalien, kuten Ilosaarirockin korvikkeena. Loppuunmyydyn tapahtuman esiintyjiin ei kuitenkaan tehty muutoksia nuoremman väen miellyttämiseksi.

– Kyllä me pidettiin Ilovaarin linjasta kiinni. Haluttiin tehdä kohdeyleisön mukaan ja pitää oma linja.

Tunnelman perässä

Joensuulainen Virpi Pylkkönen kertoi tulleensa paikalle puhtaasti tunnelman perässä. Aikaisempi festivaalikokemus oli vuoden 2019 Ilosaarirockista.

Pylkkönen kertoo pohtineensa osallistumista, kun viikolla ennen tapahtumaa Suomen koronatartunnat olivat lähteneet hienoiseen nousuun.

– Päätin kuitenkin tulla. Toistaiseksi kaikki ovat kunnioittaneet turvavälejä. Ainahan myös omalla käytöksellään voi vaikuttaa asiaan, hän sanoi.

Recommended Posts