Päijät-Hämeen matkailustrategia 2030 valmistuu kesällä

Päijät-Hämeen matkailustrategia 2030 valmistuu kesällä
Matkailun merkitys paikkakunnan mielikuvan muodostumisessa on merkittävä.

Päijät-Hämeessä maakunnan matkailutoimijat sidosryhmineen laatii kevään aikana matkailustrategian vuoteen 2030. Strategiatyöskentely toteutetaan yhteistyössä matkailun asiantuntijatalo FlowHouse Oy:n kanssa ja työskentelyä koordinoi maakunnallinen matkailun alueorganisaatio Lahden seutu – Lahti Region Oy (Visit Lahti). Strategiatyöskentelyyn osallistuu kevään aikana noin 500 matkailuyritystä, kuntien päättäjiä sekä elinkeinotoimijoita. Maakunnan matkailustrategia valmistuu tulevana kesänä.

Strategiatyöskentelyn alkuvaiheessa, tammi-helmikuussa on valmistunut nykytila-analyysi Päijät-Hämeen matkailun lähtökohtatilanteesta. Laajapohjaisessa kartoituksessa on tarkasteltu maakunnan kilpailuasetelmaa muihin alueisiin ja kaupunkeihin verrattuna sekä analysoitu alueen matkailun vahvuuksia. Menetelminä on käytetty kyselyitä, olemassa olevan tiedon analysointia sekä fokushaastatteluja.

Nykytila-analyysin keskeiset havainnot

Päijät-Häme on kasvanut vahvasti vuodesta 2022 lähtien, erityisesti kotimaan vapaa-ajan matkailussa. Alueen markkinaosuus kotimaan rekisteröidyistä majoitusvuorokausista on 3,3 prosenttia ja tällä sijoitutaan 25 suurimman kotimaan matkailualueen joukkoon (126 alueesta). Sen sijaan kansainvälisissä rekisteröidyissä majoituksissa Päijät-Hämeen osuus on vain 0,5 prosenttia.

Alustojen, kuten Airbnb:n, kautta tulleiden rekisteröimättömien majoitusvuorokausien kasvu on Päijät-Hämeessä Järvi-Suomen nopeinta, noin 120 000 majoitusvuorokautta vuodessa. Näistä yli 40 prosenttia on kansainvälisiä matkailijoita. Alustojen kautta tulleiden majoitusten kasvu on nähtävä strategisesti kasvumahdollisuutena Päijät-Hämeelle, vaikka rekisteröimätön majoitus on herättänyt viime aikoina paljon keskustelua sen muututtua entistä enemmän ammattimaiseksi toiminnaksi.

– Digitaaliset myyntialustat ja lyhytaikainen vuokraus, kuten Airbnb, tarjoavat matkailijoille lisää vaihtoehtoja ja voivat vahvistaa alueen vetovoimaa, mutta niiden rooli tulee määrittää tasapainoisesti osana seudun kestävää kehitystä, toteaa Kristian Sievers Flowhouselta.

Kansainvälisiä matkailijoita vetävät Lahden seudulle erityisesti luontokokemukset. Lähes puolella Päijät-Hämeeseen suuntautuvista matkailijoista urheilu- ja liikunta-aktiviteetit ovat tärkeitä ja joka viidennellä pääsyy vierailuun on alueella järjestettävät kansainväliset tapahtumat. Kansainvälinen matkailu ei ole kuitenkaan kasvanut, vaikka alueella on potentiaalia. Nykytila-analyysissä toteutetun matkanjärjestäjäkyselyssä 9/10 vastaajasta on kiinnostunut lisäämään Lahden seudun matkailupalveluita valikoimiinsa.

Alueen haaste on kansainvälinen tunnettavuus. Kansainvälisten matkailijoiden houkuttelu vaatii vahvoja investointeja sekä palvelutason nostoa. Lahden seudun kasvua rajoittaa myös mielikuva hotellipulasta ja hotellikapasiteetin puute.

– Lahden seudulle on kriittistä edistää hotellihankkeita kohti vuosia 2028–2029, sillä alue tulee olemaan poikkeuksellisessa kansallisessa ja kansainvälisessä valokeilassa. Masters 2028 -kisat ja Pohjoismaisten lajien MM-kisat, yhdessä muiden suurten tapahtumien kanssa, toimivat merkittävinä kasvun vauhdittajina ja vahvistavat Lahden asemaa tapahtumakaupunkina, arvioi Sievers.

Kuntien päätöksenteossa matkailu koetaan entistä enemmän asumisen markkinoinnin tehokkaana työkaluna. Erityisesti Heinolan kaupungin vahva nettoasukasmäärän kehitys voidaan tulkita onnistuneeksi matkailun vetovoimatekijöiden hyödyntämiseksi.

– Matkailun merkitys paikkakunnan mielikuvan muodostumisessa on merkittävä. Missä on mukava matkailla, siellä voi helposti kuvitella omistavansa kesämökin tai lomaosakkeen, ja samalla alueesta voi tulla potentiaalinen asuinpaikkakunta. Monet syyt, joiden vuoksi tänne matkaillaan, ovat asukkaiden saavutettavissa joka päivä kotiovelta, kertoo Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen.

– Nopeiden kulkuyhteyksien ja etätyön lisääntymisen myötä Heinolan vahvuudet ovat korostuneet. Kun laadukkaat peruspalvelut ja modernit kasvatusympäristöt ovat kunnossa, Heinola on noussut kuntien välisessä nettomuutossa 25 parhaan kunnan joukkoon viime vuosien aikana, Parkkonen jatkaa.

Strategiaprojektin aikana eri sidosryhmien kanssa tehdään strategisia valintoja, jotka luovat pohjan Päijät-Hämeen kestävän matkailun kasvulle. Kevään aikana myös asukkailta kerätään näkemyksiä matkailun kehityksestä.

Vastaa