UNESCOn kansainvälinen jazzpäivä 30. huhtikuuta

Suomen Jazzliitto järjestää viikon kestävän Jazzpäivä-kampanjan, jonka kasvoina loistavat tänä vuonna jazzmuusikot Johanna Iivanainen ja Jukka Eskola. Suomessa jazzpäivän juhliminen aloitetaan jo 21. päivä alkavalla Jazzpäivä-kampanjalla, joka nostaa esiin kotimaisia jazztapahtumia ja -juhlallisuuksia yli viikon ajan.
Jazzin itseisarvon lisäksi juhlapäivän laajempi sanoma, kulttuurienvälinen yhteistyö, rauha sekä ihmisarvojen ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, on Ukrainan ja Gazan sotien varjossa erityisen ajankohtainen. Kansainvälisen jazzpäivän johtohahmo, legendaarinen pianisti sekä UNESCOn hyvän tahdon lähettiläs Herbie Hancock on aikanaan pukenut jazzin merkityksen ytimen seuraavasti: “Jazzissa on toivoa ja solidaarisuutta, joita me kaikki tarvitsemme juuri nyt.”
Laulaja Johanna Iivanainen on tullut suurelle yleisölle tutuksi SuomiLOVE-tv-ohjelman housebandin solistina vuosina 2014–2019. Vuonna 2002 Johanna sai Louis Armstrong -palkinnon ja vuotta myöhemmin Sony Electronics Finland ja Suomen Jazzliitto myönsivät hänelle puolestaan historian ensimmäisen Sony jazz -palkinnon. Iivanaisen kattava diskografia sisältää yli 50 levytystä, joista tuorein on kuluvana vuonna julkaistu Johanna & Mikko Iivanainen Duon Surutuuli.
Trumpetisti Jukka Eskola on yksi Suomen arvostetuimmista ja kansainvälisesti tunnetuimmista jazzmuusikoista. Hän on arvostettu sessiomuusikko, säveltäjä, sovittaja ja taiteellinen johtaja: hän on toiminut useiden festivaalien taiteellisena johtajana ja ollut mukana yli 200 levytyksessä. Eskolan sooloalbumit, kuten Jukka Eskola (2005), Jukka Eskola Soul Trio (2017) ja Steamy! (2019), ovat vakiinnuttaneet hänen asemansa jazzkentällä, kun taas laajaa yleisöä Eskola on tavoittanut muun muassa televisio-ohjelmissa Elämäni Biisi, SuomiLove ja Tanssii tähtien kanssa.
International Jazz Day – kansainvälinen jazzpäivä ja Jazzpäivä-kampanja
Vuonna 2011 Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO nimitti 30. huhtikuuta International Jazz Day:ksi eli kansainväliseksi jazzpäiväksi nostaakseen esiin jazzia ja sen diplomaattista tehtävää yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Jo yli vuosikymmenen ajan jazz on taidemuotona virallisesti tunnustettu rauhan, kulttuurienvälisen vuoropuhelun, monimuotoisuuden sekä ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamisen edistäjänä.