Chaîne des Rôtisseurs -kilpi neljälle uudelle gastronomian suunnannäyttäjälle

Chaîne des Rôtisseurs -kilpi neljälle uudelle gastronomian suunnannäyttäjälle
Tunnustuksen sai muun muassa järvenpääläinen Bistro en Place.

Chaîne des Rôtisseurs -kilpi on merkki korkeasta laadusta, ammattitaidosta ja sitoutumisesta gastronomian vaalimiseen. Kilpiä myönnetään niin ravintoloille kuin ruokakaupoille, jotka tarjoavat asiakkailleen tasokkaita elämyksiä niin arjessa kuin juhlassa.

Tällä kertaa valittuja uusia kilpiyrityksiä yhdistää intohimo kotimaisiin raaka-aineisiin ja klassisen keittiötaidon arvostus. Näiden ravintoloiden ja kauppojen taustalla on joukko ammattilaisia, joiden tavoitteena on luoda hyvää ruokaa kaikille.

Tunnustuksen saivat 24.9. Bistro en Place Järvenpäässä, 3.10. Bomba Nurmeksessa, 9.10. Ravintola Toivo Oulussa sekä 6.10. K-Citymarket Järvenpää. Uudet kilpiyritykset sijaitsevat pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Tämä korostaa suomalaisen gastronomian monimuotoisuutta ja nostaa esiin aitoa intohimoa eri puolilta maata.

– Kilpi myönnetään ravintoloille tai myymälöille, jotka ovat tunnistettu erittäin laadukkaiksi omassa genressään. Kilven saaminen vaatii vahvaa sitoutumista ja paloa toiminnan kehittämiseen koko henkilökunnalta. Kilpi itsessään on tunnus erittäin laadukkaasta työstä ja samalla lupaus asiakkaalle mieleenpainuvista makuelämyksistä tai poikkeuksellisen laadukkaasta tarjonnasta myymälässä, sanoo valtavouti Johanna Horngborg-Ojala.

Tänä päivänä fine dining ei ole ainoa gastronomian mittari, mutta laadukas ruoka kiinnostaa yhä. Bistro en Place, Toivo ja Bomban ravintolat tuovat klassisen ranskalaisen keittiöosaamisen ja suomalaisen ruokakulttuurin osaksi arjen elämyksiä. K-Citymarket Järvenpää puolestaan on esimerkki siitä, miten myös ruokakaupan kautta voidaan tarjota mahdollisuuksia loihtia uskomattomia aterioita kotona.

Keittiömme filosofia on selkeä Bombassa: asiansa osaava henkilökunta valmistaa sesongin parhaista raaka-aineista hyvää ruokaa. Kuha nousee Pielisestä samana aamuna, lihat tulevat paikallisilta tuottajilta, karjalanpiirakat ja sultsinat leivotaan oman kylän leipomoissa ja sienet poimitaan lähialueen metsistä. Kunnioitus raaka-aineita ja paikallisia tuottajia kohtaan on tärkeää, keittiöpäällikkö Mauri Muurinen Ravintola Bombasta sanoo.

Chaîne des Rôtisseurs on maailman suurin ja vanhin gastronomia ja viinijärjestö. Se sai alkunsa vuonna 1248, kun Ranskan silloinen kuningas Ludvig IX Pyhä antoi julistuksen mestarikiltojen perustamiseksi, nuorten ammattilaisten tietotaitojen kehittämiseksi. Killoista yksi oli Hanhenpaistajien mestarikilta. Nimi muuttui myöhemmin Chaîne des Rôtisseurs-järjestöksi, joka toimii nykyisin yli 75 maassa. Napoleonin sodat ja Ranskan vallankumous sai toiminnan hiipumaan, kunnes pääsiäisenä vuonna 1950 joukko korkeatasoisia ranskalaisia gastronomeja herätti järjestön uudelleen henkiin, pyrkien vaalimaan ritarikunnan laatuperinteitä. Suomessa järjestö aloitti toimintansa vuonna 1963 ja toiminnan tavoitteena on edistää alan ammattilaisten ja ruokaharrastajien yhteistyötä sekä vaalia ja edistää kansallista ruokakulttuuria. Vuosittain järjestetään Jeunes Chefs ja Sommeliers SM- ja MM-kilpailut ja laadukkaille ravintoloille ja myymälöille myönnetään vuosittain Chaîne des Rôtisseurs-kilpi.

Vastaa