Kasvuriihi-raportti unohtaa 95 prosenttia yrityksistä

Kasvuriihi-raportti unohtaa 95 prosenttia yrityksistä
Mikro- ja yksinyrittäjät ry MYRY:n toiminnanjohtaja Liisa Hanén.

Risto Murron Kasvuriihi-raportin piti tarjota ratkaisuja Suomen talouskasvun vauhdittamiseen. Se kuitenkin ohittaa täysin yhden merkittävimmistä yrittäjäryhmistä: mikro- ja yksinyrittäjät, jotka muodostavat yli 95 % Suomen yrityksistä. Raportin suositukset keskittyvät lähinnä suuryritysten, perheyritysten omistajien ja pääomasijoittajien aseman vahvistamiseen.

On käsittämätöntä, että raportissa ei mainita mikroyrityksiä lainkaan. Ilman panostuksia pieniin yrityksiin Suomi menettää kriittisen kasvun ja työllisyyden potentiaalin, sanoo Mikro- ja yksinyrittäjät ry MYRY:n toiminnanjohtaja Liisa Hanén.

Mikroyrityksiä on Suomessa yli 400 000, ja ne työllistävät lähes 300 000 ihmistä. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto on 95 miljardia euroa. Jos vain 10 prosenttia enemmän mikroyrityksiä saataisiin kansainvälistymään ja keskittymään vientiin, se toisi Suomelle miljardeja lisätuloja. Tästä huolimatta raportti ei tarjoa konkreettisia keinoja mikroyritysten kasvun tukemiseen.

Raportti suosii suuryrityksiä ja sivuuttaa mikroyritysten kasvutarpeet

Kasvuriihi-raportti esittää kasvu- ja tukitoimia, kuten yhteisöveron kevennyksiä, mutta niiden tasapuolinen kohdennus ja hyöty kaikenkokoisille yrityksille jää kyseenalaiseksi. MYRY kannattaa veronkevennyksiä, mutta painottaa, että niiden on oltava tasapuolisia ja järkevästi kohdennettuja myös mikroyritysten investointien ja innovaatioiden tukemiseksi. Raportin painopiste on suurissa teollisuusinvestoinneissa ja sijoitusriskin pienentämisessä, mikä vain vahvistaa vakiintuneiden toimijoiden asemaa.

Kaikki KONEet ja Marimekot ovat olleet aluksi pieniä. Jos kasvua halutaan, siihen täytyy panostaa alkuvaiheessa, eikä vasta sitten, kun yritys on jo vakiinnuttanut asemansa, Hanén toteaa.

Maahanmuuttajayrittäjät, yrittäjäosaaminen ja mikroyritysten verkostot unohdetaan

MYRY pitää positiivisena, että raportti korostaa osaavan työvoiman kouluttamista, koulutustason nostoa ja kansainvälisten osaajien houkuttelua. Samalla kuitenkin unohdetaan yrittäjien oman osaamisen kehittäminen. Mikroyrityksillä on erityisiä koulutuksen ja osaamisen tarpeita, joita ilman niiden on vaikea kasvaa, skaalata toimintaansa sekä työllistää – tässä olisi runsaasti nopeita kasvun mahdollisuuksia.

Raportti ei tunnista myöskään maahanmuuttajayrittäjien kasvavaa roolia Suomen yrityskentässä. Jo vuonna 2022 maahanmuuttajien perustamat yritykset muodostivat yli 10 prosenttia kaikista yrityksistä, ja osuus kasvaa jatkuvasti. Näiden yritysten kasvupotentiaali on merkittävä, mutta raportti ei tarjoa mitään keinoja sen hyödyntämiseen.

Lisäksi jätetään huomioimatta mikroyritysten verkostomainen ja ketterä toimintamalli, joka voisi olla Suomelle merkittävä kilpailuetu. Mikroyritykset voivat joustavasti tehdä T&K-yhteistyötä esimerkiksi oppilaitosten kanssa ja muodostaa kansainvälisiä osaamisen verkostoja. Tämäkin potentiaali on raportissa täysin sivuutettu.

Mikroyritysten rahoitus kaipaa vahvistusta

Raportissa tunnistetaan Finnveran roolin kasvattamisen tärkeys, mitä MYRY pitää hyvänä, mutta esitetyt toimenpiteet kohdistuvat lähinnä suuryritysten teollisiin investointeihin ja uusien teknologioiden kaupallistamiseen. Mikroyritysten perusrahoitus ja kasvun tukeminen jäävät huomioimatta.

Ilman toimivaa mikroyritysten rahoitusmarkkinaa Suomen talous ei kasva. Mikro- ja pk-yritysten kasvuhalukkuus on laskenut vuodesta 2016 lähtien, eikä raportti tarjoa ratkaisuja tämän kehityksen kääntämiseksi, Hanén huomauttaa.

Perintöveron poisto kiristäisi mikroyritysten verotusta

Raportissa esitetään perintöveron poistamista ja sen korvaamista luovutusvoittoverolla. Tämä ei tue mikroyritysten kasvua, vaan voi jopa vaikeuttaa omistajanvaihdoksia. Lisäksi raportti ehdottaa muutosten rahoittamista kiristämällä listaamattomien yritysten verotusta, mikä tarkoittaisi monille mikroyrityksille veronkiristyksiä eikä kevennyksiä.

Suomessa tarvitaan harkittuja verouudistuksia, jotka helpottavat yritystoiminnan aloittamista, tukevat kasvua sekä keventävät työn verotusta – ei vain vakiintuneiden isojen yritysten, niiden omistajien ja pääomasijoittajien tukemista.

Vastaa