Osaajapulaan on varauduttava ennakoivasti

Tulevaisuuden osaajapulaan on varauduttava nyt, muistuttaa Suomen Diakoniaopisto. Ammatillisella koulutuksella on merkittävä rooli työvoiman osaamisen varmistamisessa.
Viime aikoina yrityksiltä on kaikunut viesti: nyt on osaavaa työvoimaa hyvin saatavilla. Tämä on näkynyt useissa oppilaitoksissa esimerkiksi siten, että yritykset eivät ole solmineet enää yhtä halukkaasti oppisopimuksia. Opiskelijoiden voi myös olla hankalampaa löytää kesätöitä, kun samoja paikkoja hakevat vuosien työkokemuksen omaavat ammattilaiset.
Tilanne on nyt yritysten kannalta hyvä. Siksi onkin aika alkaa varautua seuraavaan työvoimapulaan, joka näkyy jo nurkan takana.
Elinkeinoelämän oppilaitokset (EOL) ry:n 3.2.2025 julkaisema Lupa kasvaa -raportti kertoo karua kieltä: osaajapula on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. Keskuskauppakamarin (2023) mukaan 66 % yrityksistä kertoo osaajapulan rajoittavan kasvuaan. Erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuudet ovat heikentyneet, koska ammatillisen koulutuksen lisäkoulutusmahdollisuuksia on karsittu.
Osaajapulan syyt vaihtelevat aloittain. Esimerkiksi Suomen Diakoniaopiston kouluttamalta sosiaali- ja terveysalalta lähtee lähivuosina runsaasti osaajia eläkkeelle. Samanaikaisesti ikääntyvän väestön palvelutarpeet kasvavat.
– Ennakointi vaatii nyt yhteistyötä elinkeinoelämän, oppilaitosten ja päättäjien kesken. Ilman riittävää panostusta koulutukseen riskinä on, että osaajapula tulee lähitulevaisuudessa rajoittamaan merkittävästi sekä yritysten kasvua että palveluiden saatavuutta, muistuttaa Suomen Diakoniaopiston rehtori Juha-Petri Niiranen.
Tulevaisuuden osaajapulaan vastaaminen on erityisen haasteellista, sillä nuorten ikäluokat pienenevät ja aikuisten opiskelumahdollisuuksia on rajoitettu.
– Nuorten kouluttaminen on äärimmäisen tärkeää, mutta myös ammatillisella aikuisten koulutuksella on suuri merkitys osaajapulan paikkaamisessa. Ammatillinen aikuiskoulutus edistää työllistymistä, tuo yrityksiin tarpeellista osaamista ja lisää alueellista elinvoimaa, Niiranen muistuttaa.
Aikuisilla eri alojen ammattilaisilla on myös akuutteja osaamisen päivittämisen tarpeita. EOL ry:n raportin mukaan tällä hetkellä 75 % ammatillisen koulutuksen opiskelijoista on aikuisia, joiden on päivitettävä tai laajennettava osaamistaan.