Pancho Villa kehitti reseptin ravintola-alan työvoimapulaan

Pancho Villa kehitti reseptin ravintola-alan työvoimapulaan
Hanna Westman aloitti vuonna 2017 työharjoittelijana Kangasalan Pancho Villan keittiössä ja eteni tarjoilijan, kokin sekä vuoropäällikön tehtävien kautta Lempäälän Ideaparkin Pancho Villan ravintolapäälliköksi.

Työvoimapula on vaivannut viimeiset vuodet ravintola-alaa, mutta suomalainen Pancho Villa -ravintolaketju on onnistunut vaikeinakin aikoina löytämään ja pitämään työntekijöitä poikkeuksellisen hyvin. Taustalla on ketjun satsaukset paikalliseen osaamiseen ja työntekijöiden viihtyvyyteen, urapolkuihin sekä kouluttamiseen.

Tammikuussa julkaistun EK:n Suhdannebarometrin mukaan matkailu- ja ravintola-alan työvoiman puutteeseen liittyvät haasteet ovat helpottaneet viimeisen vuoden aikana. Edellisten vaikeiden vuosien aikana alalta poistui kuitenkin MaRan arvion mukaan pysyvästi yli 10 000 työntekijää. Pancho Villa -franchisingketju on onnistunut luovimaan tässä tilanteessa ja samaan aikaan kasvamaan.

– Ketjumme avaa vuosittain useampia ravintoloita eri puolille Suomea, joten rekrytoinnissa onnistuminen on meille elintärkeää. Tuemme ketjun puolelta kaikin tavoin franchisingyrittäjiämme, mutta samalla luotamme heidän vahvaan paikallistuntemukseensa oikeiden osaajien löytämisessä, Pancho Villa -ketjun henkilöstöpalveluista vastaava Heidi Vapaavuori sanoo.

Pancho Villan varatoimitusjohtaja Teemu Vanharanta painottaa, että nimenomaan franchisingmalli luo vahvan tukiverkoston niin yrittäjille kuin työntekijöille.

– Tehtävämme ketjuna on varmistaa, että franchisingyrittäjillämme on hyvät työkalut henkilöstönsä tukemiseen. Tämä kokonaisvaltainen tuki auttaa rakentamaan houkuttelevan työpaikan kaikille yli 500 pancholaiselle, Vanharanta kertoo.

Haaga-Helian tutkimuksen mukaan ravintola-alan työntekijäkokemukseen vaikuttaa eniten työilmapiiri. Hyvällä ilmapiirillä ja tekemisen meiningillä on Vapaavuorenkin mukaan suuri merkitys siinä, että monessa Pancho Villassa työporukka pysy koossa pitkään.

– Ravintola-ala on aikoinaan ollut raadollisempi kuin nykyään. Ala on kehittynyt ja kehittyy koko ajan parempaan suuntaan, Vapaavuori sanoo.

Pancho Villassa seurataan työntekijöiden tyytyväisyyttä ja hyvinvointia jatkuvilla kevyillä kyselyillä, ja kerran vuodessa laajemmalla tyytyväisyystutkimuksella. Kerätty data toimii pohjana, kun ketju kehittää esimerkiksi perehdytysprosessia ja hyvinvointia tukevia etuja. Lisäksi Vapaavuori kiertää kollegansa Sini Sorvaniemen kanssa jatkuvasti ravintoloita läpi.

– Kun tunnemme ihmiset ja heidän arkensa, voimme tarjota työympäristön, jossa on hyvä olla. Isoin onnistumisemme mittari on se, kuinka pitkään ihmiset ovat meillä töissä. Ravintoloistamme löytyy useita henkilöitä, jotka ovat olleet mukana niiden perustamisesta lähtien, Sorvaniemi kertoo.

Henkilöstöpäällikkö Vapaavuori kertoo havainneensa ravintola-alan ahdingon vaikuttaneen siihen, että alan työntekijöillä on huolia ja pelkoja tulevaisuudesta.

– On luonnollista, että ihmiset pelkäävät tulevaisuutensa puolesta, kun ravintoloita menee jatkuvasti kiinni. Haluamme tarjota työntekijöille hyvän työilmapiirin, vakautta, turvaa ja selkeitä urapolkuja. Ehkä näin pystymme osaltamme tekemään ravintola-alasta paremman paikan työskennellä, päättää Vapaavuori.

Pancho Villa -ketjun keräämät opit:
1. Luota paikallistuntemukseen osaajien löytämisessä
2. Kehitä perehdytysprosessia
3. Varmista hyvä työilmapiiri ja työntekijöiden viihtyvyys
4. Tue esihenkilöitä ja anna heille oikeita työkaluja
5. Hanki säännöllisesti aitoja mielipiteitä henkilöstökyselyillä
6. Tutustu työntekijöihin ja heidän arkeensa
7. Tarjoa koulutusta ja varmista osaaminen
8. Kannusta kehittymään ja ruoki motivaatiota
9. Luo uramahdollisuuksia yhdessä työntekijöiden kanssa
10. Rakenna bisnestä niin, että se tuo työelämään vakautta ja turvaa

Vastaa