Pohjoismaiden suurin agroteknologian ja kestävän ruokaketjun tapahtuma tulee jälleen

Toista kertaa järjestettävä kansainvälinen tapahtuma AgriVenture Finland kerää yhteen älymaatalous- ja elintarviketeknologia-alan startup-yrityksiä, sijoittajia, viljelijöitä sekä teollisuusyrityksiä 27.–28. toukokuuta Biotalouskampukselle Saarijärvelle. Odotettavissa on 500 osallistujaa ympäri maailmaa, jotka pääsevät tutustumaan uusimpiin innovaatioihin ja luomaan tulevaisuuden älymaataloutta.
AgriVenture Finland 2025 on Pohjoismaiden suurin agroteknologian ja kestävän
ruokaketjun tapahtuma ja sen järjestää Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Tapahtuma kokoaa yhteen startup- ja scaleup-yritykset, sijoittajat, alan vaikuttajat, huippuasiantuntijat, loppukäyttäjät, viljelijät, tutkijat, kehittäjät ja muutoksen tekijät, joita yhdistää yhteinen tavoite: innovoida kestäviä ruokaketjuratkaisuja.
Ohjelmassa keskitytään älymaatalouden kolmeen keskeiseen trendiin: dataohjautuvaan maatalouteen, maatilan liiketoimintaan ja kannattavuuteen sekä ruoantuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Teemoja avataan sekä käytännön testausten että asiantuntijapuheenvuorojen avulla.
Pääpuhujana on futuristi ja tiedemies Esko Valtaoja. Muita puhujia ovat esimerkiksi
sijoittaja ja Nordic Foodtech VC:n perustaja Lauri Reuter, joka on kertomassa millaiset ruoantuotannon ja älymaatalouden startupit ovat rahoituskelpoisia ja houkuttelevia pääomasijoittajille. Suomalaisen avaruusteknologiayritys Kuva Spacen asiantuntija Patrick Selänniemen puheenvuorossa syvennytään ilmastokestävään maatalouteen ja ruokaturvaan satelliittitietojen avulla. EIT Foodin Pohjoismaiden ja Baltian ekosysteemipäällikkö Susanah Aalto ja projektipäällikkö Malgorzata Kowalinska ovat kertomassa kuinka innovaatioita vauhditetaan elintarvikealalla.
– Älymaatalouden huippuosaamiskeskittymän rakentamiseen myönnetty rahoitus on avannut meille ainutlaatuisen mahdollisuuden edistää sekä ruoantuotannon kestävyyden että kannattavuuden kehitystä ja siihen perustuvaa uutta, kansainvälistä kasvuliiketoimintaa. Viime vuosien aikana olemme rakentaneet kansainvälistä startup- ja kumppaniekosysteemiä sekä fyysistä ja digitaalista testausympäristöä älymaatalouden ympärille. AgriVenture-tapahtuma kokoaa tämän verkoston toukokuussa Keski-Suomeen ja tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä tutustumaan toimialan uusimpiin trendeihin ja innovaatioihin, kertoo Minna Lappalainen, Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutin johtaja.
Tapahtuman ympäristö, Biotalouskampus, tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet
demonstroida agroteknologioita todellisessa käyttäjäympäristössä, tutustua moderneihin maatalouskoneisiin ja erilaisiin digitaalisiin ratkaisuihin. Hankkija esittelee palkitun huipputeknisen peltorobotin, joka on suunniteltu erityisesti maatalouden tarpeisiin ja älykkääseen viljelyyn. Lisäksi tarjolla on maataloussimulaattoreita ja yhdistetyn todellisuuden virtuaalilasien testausta modernin käytännön koulutuksen kokeilemiseen.
Lisää innovaatioita esitellään Farming 3.0 Teknologiatyönäytöspäivässä, joka järjestetään yhteistyössä EIT Food Test Farms -ohjelman kanssa. Ohjelma pitää sisällään niin kasvinviljelyyn kuin tuotantoeläintalouteen liittyviä ratkaisuja, jotka edistävät osaltaan maatalouden kestävyyttä, täsmäviljelyä, digitaalista jäljitettävyyttä sekä CO2-seurantaa.