Suomen Bocuse d’Or -edustaja kaudelle 2026–2027 valitaan toukokuussa Logomossa

Suomen Bocuse d’Or -kilpailupaikasta taistelevat kolme huippukokkia: Niko Tähti, Mikko Pakola ja Johan Kurkela Turun Logomossa järjestettävissä karsintakilpailuissa. Bocuse d’Or on maailman arvostetuin ja vaativin kokkikilpailu, jonka finaali käydään Lyonissa, Ranskassa. Kilpailuun valittava edustaja omistautuu täysin valmistautumiseen, harjoitellen täysipäiväisesti noin vuoden ajan Euroopan-karsintoja 2026 ja maailman finaalia 2027 varten.
Kilpailussa kokkien taitoja testataan kahdella annoksella, joista toinen tarjoillaan ensin vadilta ja annostellaan sitten lautasille.
Kasvisannoksen pääraaka-aineina ovat valkoparsa ja huhtasieni. Lisäksi tulee valmistaa kaksi lisäkettä ja kastike. Muita eläinperäisiä proteiineja kuin kananmunia ja maitoa ei saa käyttää. Annos tarjoillaan lämpimänä ja sen valmistusaika on 4 tuntia 50 minuuttia.
Liha-annoksen pääraaka-aineina ovat viiriäinen ja viiriäisen muna. Viiriäiset tulee valmistaa ja esitellä kokonaisina, ja viiriäisen munan tulee olla tunnistettavassa muodossa. Lisäksi annoksen tulee sisältää yksi emulsiokastike. Ankanmaksa ja tryffeli ovat kiellettyjä, muut raaka-aineet vapaavalintaisia. Lihan valmistusaika on 5 tuntia 30 minuuttia, ja vadilta lautasille annosteluun on varattu 5 minuuttia.
– On hienoa nähdä näin kovatasoisia kokkeja tarttumassa Bocuse d’Or -haasteeseen. Kilpailu vaatii maailmanluokan osaamista ja kykyä hyödyntää kauden parhaita raaka-aineita. Tehtävät ovat erittäin vaativia ja edellyttävät kilpailijoilta valtavaa panostusta ja lopulta täydellistä onnistumista, kommentoi Tommi Tuominen, Bocuse d’Or Academy Finlandin puheenjohtaja ja karsintakilpailun päätuomari.
Karsintakilpailuissa kilpailijoilta vaaditaan korkeatasoista teknistä osaamista, luovuutta ja kykyä työskennellä äärimmäisessä paineessa. Tuomaristo arvioi kilpailutehtävissä paitsi makua ja ulkonäköä myös kilpailijoiden keittiötyöskentelyä ja ammattitaitoa.
Karsintakilpailuista ja valitun edustajan valmistautumisesta maailmanfinaaliin vastaa Bocuse d’Or Academy Finland ry. Suomen Bocuse d’Or -kilpailutoimintaa tukee K-ryhmä sekä laaja partneriverkosto, jotka mahdollistavat kilpailijan huipputason harjoittelun ja valmistautumisen matkalla maailman arvostetuimpaan kokkikilpailuun.
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija – semifinaalit ja Bocuse d’Or Suomen karsintakilpailut järjestetään tänä vuonna peräkkäisinä päivinä 27.–28. toukokuuta Turun Logomossa. Yhteisellä tapahtumakokonaisuudella halutaan herättää laajasti kiinnostusta kotimaista gastronomiaa kohtaan sekä nostaa alan tekijöiden osaamista suuren yleisön tietoisuuteen. Yhteisen tapahtumakokonaisuuden tavoitteena on kehittää suomalaista ruokakulttuuria ja selkeyttää ravintola-alan ammattilaisten kilpailupolkua kansainväliselle huipulle.
Kilpailijat
Johan Kurkela on kokenut keittiömestari, joka on työskennellyt mm. Ravintola Olossa ja Grönissä. Hänellä on vankkaa kilpailukokemusta, ja hän on aiemmin edustanut Suomea Bocuse d’Or -kilpailuissa commis’na (2018–2019) ja edustajana (2021–2023).
Mikko Pakola toimii keittiömestarina Ravintola Brasassa ja on kartuttanut kokemusta myös Smörissä sekä useissa muissa arvostetuissa ravintoloissa. Pakola on edustanut Suomea myös kokkimaajoukkueessa vuosina 2013–2020.
Niko Tähti työskentelee tällä hetkellä Ravintola Savoyssa. Hän on kartuttanut kokemusta useissa Michelin-tähtiravintoloissa ja osallistunut lukuisiin alan kilpailuihin uransa aikana.