Turku isännöi kahta tärkeää ruokakilpailua toukokuussa

Turku vahvistaa asemaansa Suomen ruokapääkaupunkina isännöimällä kahta kansallisesti merkittävää ruokakilpailua toukokuun lopussa. Kilpailut nostavat esiin alan huippuosaajia, vahvistavat suomalaisen ruoka- ja ravintolakulttuurin arvostusta sekä tukevat alan kehitystä.
Suomalaisen ruokakentän kovimmat tekijät kohtaavat Turun Logomossa 27.–28. toukokuuta, kun Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija -kilpailun semifinaali ja Suomen Bocuse d’Or -karsinnat kilpaillaan peräkkäisinä päivinä tapahtumakokonaisuutena.
– Olemme nyt ensimmäistä kertaa yhdistämässä osaamisemme ja tuomassa kilpailut ja niiden ihmiset yhteen. Tämä on ainutlaatuinen yhteistyö niin kumppanuustasolla kuin pohjoismaisestikin, kertovat Tiina Isohanni, projektijohtaja Bocuse d’Or Academy Finland ry:stä ja Emilia Santavuori, valikoima- ja markkinointijohtaja Wihuri Metro-tukusta, joka toimii Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailun pääjärjestäjänä.
He korostavat, että kilpailujen yhdistäminen osoittaa alan vahvuuden ja kyvyn uudistua. Tavoitteena on gastronomisen yhteistyön vahvistaminen, suomalaisen ravintolakulttuurin kehittäminen sekä alan veto- ja pitovoiman lisääminen. Yhteistyö parantaa myös suomalaisen gastronomian tunnettuutta ja nostaa tuomarityöskentelyn tasoa entisestään.

Turku on luonteva yhteistyökumppani kilpailuille
Yhtenä tapahtumakokonaisuutena järjestettävien kilpailujen näyttämönä toimii Turun Logomo. Turku on profiloitunut merkittäväksi ruokakaupungiksi, ja se tarjoaa kilpailuille inspiroivan ympäristön, vahvan ravintolakentän ja elinvoimaisen ruokakulttuurin.
– Turku on Suomen johtavia ruokakaupunkeja ja tunnettu tapahtumaosaamisestaan. Yhteistyö Bocuse d’Orin ja Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija -kilpailujen kanssa tukee tätä kehitystä ja vahvistaa aluetta gastronomian keskittymänä. Tällaiset tapahtumat tuovat alalle näkyvyyttä ja houkuttelevat osaajia sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Turku tunnetaan jo laadukkaasta ravintolatarjonnastaan, ja nyt meillä on mahdollisuus vahvistaa mainettamme entisestään ruokamatkakohteena, sanoo Turun kaupungin tapahtumajohtaja Antti Kirkkola.
Kilpailut kiinnostavat niin ruoka- ja ravintola-alan ammattilaisia, oppilaitoksia kuin myös yleisöä ja mediaa.

Suomen Bocuse d’Or -edustaja valitaan Turussa
Bocuse d’Or on maailman arvostetuin gastronominen kilpailu, jonka finaali järjestetään kahden vuoden välein Lyonissa, Ranskassa. Suomen Bocuse d’Or -karsinnat pidetään joka toinen vuosi, ja kilpailuun ilmoittautuvat Suomen edustajiksi haluavat ammattikokit – usein Vuoden Kokki -kilpailun voittajat ja finalistit.
– Osallistuminen Bocuse d’Or -kilpailuun on ammattikokille ainutlaatuinen mahdollisuus haastaa itsensä ja kehittää taitojaan. Kilpailu vaatii suurta omistautumista, luovuutta ja teknistä osaamista, luonnehtii Isohanni.
Kilpailuprosessi kestää kaksi vuotta. Turussa järjestettävästä kansallisesta osakilpailusta voittajajoukkue etenee EM-kilpailuun, josta parhaat saavat paikan Lyonin Bocuse d’Or -maailmanmestaruuskilpailuun.
Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija -kilpailu on Suomen arvostetuin keittiö- ja tarjoilutyön suomenmestaruuskilpailu. Kilpailut järjestetään vuosittain. Monelle ravintola-alan ammattilaiselle kilpailu on toiminut ponnahduslautana uralla.
Turun semifinaaleissa kilpaillaan finaalipaikoista, ja suomenmestaruus ratkeaa lokakuussa finaalitapahtumassa.