Keski-Suomi sai keväällä 2,7 miljoonaa euroa maaseuturahoitusta

Keski-Suomeen myönnettiin viime keväänä yhteensä 2,7 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta. Suurimmat yritystuet menivät Saarijärvelle ja Jämsään.
Maaseuturahoitus on suunnattu maaseudun mikro- ja pk-yrityksille sekä yhdistysten ja yhteisöjen yleishyödyllisiin kehittämishankkeisiin.
Huhti-kesäkuussa 2025 maaseudun yhdistysten ja yhteisöjen kehittämishankkeita rahoitettiin Keski-Suomessa yhteensä 1,7 miljoonalla eurolla, ja maaseudulla toimivia yrityksiä miljoonalla eurolla. Yritystukia myönnettiin 57 kohteeseen, ja rahoituksen sai 31 uutta kehittämishanketta.
Tuesta osan rahoittaa EU ja osan Suomen valtio. Tukea myöntävät Keski-Suomen ELY-keskus ja paikalliset Leader-ryhmät JyväsRiihi, Maaseutukehitys, Vesuri-ryhmä ja Viisari.
– Leader-rahoitusta on haettu monipuolisesti ja rahoitusta on edelleen saatavilla. Kannattaa olla rohkeasti yhteydessä paikalliseen Leader-ryhmään, jos yhdistyksessä tai yrityksessä pohditaan toiminnan kehittämistä, sanoo hankeasiantuntija Eeva Arpala Leader JyväsRiihestä.
Myös ELY-keskuksessa on hyvin varoja jäljellä maaseudun yritysten ja yhteisöjen hankkeisiin, etenkin erilaisiin ympäristö- ja ilmastotoimiin.
ELY-keskus tukee biokaasua, vientiä ja varautumista
Keski-Suomen ELY-keskus myönsi huhti-kesäkuussa maaseudun yrityksille 0,7 miljoonaa euroa tukia, ja rahoitti yhdistysten ja yhteisöjen kehittämishankkeita 1,1 miljoonalla eurolla.
Rahoitusta sai esimerkiksi majoitus- ja ravintolapalveluja tarjoava Saarijärven Ruustinna Oy, joka rakentaa 24 vuodepaikkaa sisältävän hotellin Saarijärvelle. Jämsässä toimiva Jokilaakson Juusto Oy sai rahoitusta koneisiin ja laitteisiin, jotka lisäävät juustolan hiljattain uusitun tuotantolinjaston kapasiteettia ja mahdollistavat viennin kasvattamisen.
Hankerahoitusta ELY-keskukselta sai mm. ProAgria Keski-Suomi ry:n Varautuva viljelijä -hanke, jonka se toteuttaa yhdessä MTK Keski-Suomen kanssa. Hanke vahvistaa keskisuomalaisten maatilojen riskienhallintaa ja varautumista, ja turvaa siten alkutuotannon huoltovarmuutta.
Pihtiputaan kunta sai ELY-keskukselta rahoituksen Keski-Suomen ensimmäiseen viljelijäryhmähankkeeseen. Siinä kehitetään yhteistyötä biokaasun ja kiertolannoitteiden tuottamiseksi maatalouden sivuvirroista, ja pitkän aikavälin tavoitteena on rakentaa paikkakunnalle biokaasulaitos.
Paikallista rahoitusta luontomatkailusta lihanleikkuuseen
Keski-Suomen Leader-ryhmät myönsivät huhti-kesäkuussa maaseudun kehittämishankkeille 0,6 miljoonaa euroa tukea, ja paikallisia yrityksiä rahoitettiin lähes 0,3 miljoonalla eurolla. Kehittämishankkeiden Leader-rahoitukseen sisältyy myös kunnilta saatua rahoitusta.
Kehittämishankkeeseen sai rahoitusta mm. Aseman kyläyhdistys ry nykyajan vaatimuksia vastaavan jääliikuntakeskuksen rakentamiseen Hankasalmen asemalle, ja Äänekosken kaupunki alkaa kehittää alueensa luonto- ja vesistömatkailua Experience Lake Keitele -hankkeella.
Jyväskyläläinen IkiOma Ikä ry sai tukea hankkeeseen, jossa tuotetaan vähintään 15 paikallisen luontokohteen tai -reitin 360-kuvamateriaali ja julkaistaan se Googlen Street View -palvelussa. Jämsän Seudun Ampujat ry hankkii siluettimaalitaulut ampumaharrastuksen monipuolistamiseksi, ja jämsäläinen Teatteriyhdistys Tenho ry parantaa uudella mikrofonijärjestelmällä teatteritoiminnan tekniikkaa.
Leader-yritysrahoitusta myönnettiin mm. Jyväskylän Säynätsalossa toimivalle Nykä-Mummon piirakalle leipomotilojen kunnostamiseen ja uusiin laitteisiin. Teräsrakenteita valmistava ja asentava OAV Mechanics Oy Jämsästä sai niin ikään rahoitusta tuotantotilojen kunnostamiseen, mikä mahdollistaa tuotannon laajentamisen.
Teollisuudelle koneita suunnitteleva ja valmistava Niemelä Industrial Ky Hankasalmelta sai rahoitusta tekemänsä murskaininnovaation kehittämiseen. Saarijärvellä toimiva lihanleikkaamo Backbone Meat sai rahoitusta Japaniin suuntautuneeseen opintomatkaan ja laiteinvestointiin, joka vähentää raaka-ainehävikkiä.