Museomuseo tekee näkyväksi kulttuurileikkausten hinnan

Museoliiton Museomuseo-näyttely puolustaa taiteen keinoin kulttuuriperintöä ja museoita kulttuurin leikkauksia vastaan. Median museo ja arkisto Merkissä avautunut näyttely esittää kymmenen taiteilijan näkemyksen museoiden merkityksestä.
Millainen olisi maailma ilman museoita? Museoiden etujärjestö Suomen museoliitto ry:n Museomuseo-näyttely väläyttää näkymän ajasta, jossa ahtaalle joutuneita ja uhanalaisia museoita voi muistella vain museoiden museossa, Museomuseossa.
Näyttelyssä ovat mukana taiteilijat Petra Aaltola, Ville Andersson, Piia Hiltunen, Kaapo Kamu, Nikolo Kerimov, Tero Kuitunen, Miro-Benjamin Lindström, Linda Linko, Kalle Taivainen aka Loiriplukari ja Vappu Rossi.
He käsittelevät sekä vakavissaan että satiirin keinoin kulttuuriperintömme katoamista ja museoiden merkitystä niin yhteiskunnan kuin yksilön tasolla. Teokset osoittavat, millainen hinta kulttuuriin kohdistuvista leikkauksista jää maksettavaksi.
– Museot avaavat ajattelulle uusia mahdollisuuksia, joiden avulla sivilisaation tulevaisuutta rakennetaan. Investoimalla museoihin ja kulttuuriperintöön rakennetaan yhteiskuntaa, jossa kaikki voivat löytää osansa yhteisessä tarinassa, sanoo Museoliiton puheenjohtaja, Museomuseo-näyttelyn suojelija Pekka Sauri.
Toistuvat leikkaukset uhkaavat museoita
Museoiden ja kulttuuriperintöalan rahoitusta on leikattu pitkin kuluvaa hallituskautta. Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kohdistuu tällä hallituskaudella vielä 75 miljoonan euron leikkaus, jonka kohdentumisesta neuvotellaan puoliväliriihessä huhtikuussa ja budjettiriihessä syyskuussa.
Asia on erittäin ajankohtainen, sillä eduskunnassa on keskusteltu 2040-luvulle saakka ulottuvasta kulttuuripoliittisesta selonteosta.
– Museot tarvitsevat puolustajia nyt, kun niiden tulevaisuudesta linjataan sekä lähivuosien että tulevien vuosikymmenten osalta, sanoo Museoliiton toimitusjohtaja Petra Havu.
Suomalaiset ovat käyneet museoissa jopa ennätyksellisen vilkkaasti viime vuosina.
Museomuseo-näyttely on esillä Median museo ja arkisto Merkissä Helsingissä sunnuntaihin 9. maaliskuuta saakka.