Neea Sahlström innolla EPYG-kilpailutapahtumaan: ”Kiekkoon olen nyt eniten panostanut”
Heidi Lehikoinen / Suomen Paralympiakomitea

Keiteleen Nujua edustava yleisurheilija Neea Sahlström odottaa innolla uransa toista European Para Youth Games (EPYG) -tapahtumaa eli kansainvälistä nuorten paraurheilijoiden monilajikilpailutapahtuma.
– EPYG on pääkisa, johon kunto on yritetty ajoittaa niin, että tulisi onnistuminen. Haluan lähteä katsomaan missä muut menevät ja mikä on oma tasoni heihin verrattuna, Neea Sahlström sanoo.
Sahlström on ainoa suomalaisedustaja yhdeksän lajin tapahtumassa, joka järjestetään Istanbulissa 21. –28. heinäkuuta. Hän kilpailee kiekossa ja keihässä luokassa 38. Päälaji on kiekko, jossa hän on jo tänä kesänä kohennellut luokkansa SE:tä 20,44:än. Keihästä hän on heittänyt kesällä parhaimmillaan 23,02, mutta talvella hallissa vielä 20 senttiä pidemmälle.
– On ollut hyvä kesä. Kiekkoon olen nyt eniten panostanut. Vahvuuteni on voimaominaisuuksissa, haasteena on ollut tasapaino tämän vamman kanssa. Se on vaatinut aika paljon harjoittelua, mutta sekin kehittyy pikkuhiljaa. Keihäässä en ole ennätyksen makuun päässyt, mutta sellaisia kohtalaisia tuloksia on tullut, Sahlström sanoo.
Pajulahden EGYP 2022 oli tärkeä kokemus: ”Pääsin sisälle tähän hommaan”
Myös Istanbulissa Sahlström luottaa ennen kaikkea kiekkovireeseensä, sillä panostus keihääseen on ollut vähäisempää.
– Keihäässä toivon totta kai ennätystä. Keihäästäkin on hyvä fiilis, että sekin voisi osua kohdalleen. Hyvillä mielin lähden sitäkin heittämään.
Sahlström, 19, osallistui edellisiin EPYG-kilpailuihin Pajulahdessa 2022. Kokemus antoi tuolloin 16-vuotiaalle urheilijalle paljon.
– Silloin olin aika aloittelija. Nyt asetelma on erilainen, kun treenivuosia on enemmän takana. Pajulahdessa pääsin enemmän tutustumaan parayleisurheilijoihin, sekä suomalaisiin että ulkomaalaisiin. Pääsin sisälle tähän hommaan. Nyt Turkissa tuloksenteko on enemmän mielessä.
Sahlström on kotoisin Pohjois-Savosta Keiteleeltä, mutta on muuttamassa Turkuun. Siellä asuu myös hänen valmentajansa Janne Keränen, jonka kanssa valmennusyhteistyö muuttuu päivittäiseksi muuton myötä.
– Pääsin opiskelemaan kemiaa yliopistoon. Turun urheilumahdollisuudet olivat suurin syy, miksi sinne halusin.
Teksti: Heidi Lehikoinen