RETURN-hanke tuottaa tietoa matkailuverosta päätöksenteon tueksi

RETURN-hanke tuottaa tietoa matkailuverosta päätöksenteon tueksi

Kansainvälinen hanke tarkastelee, kuinka matkailu voi parhaiten tukea paikallisyhteisöjä ja alueen luonnon kestävyyttä. Selvityksissä tarkastellaan erilaisia onnistuneita matkailun tulonsiirtomalleja, kuten matkailuveroja, vapaaehtoisia maksuja ja pääsymaksuja.

Matkailun kasvulla on valtava merkitys pohjoisten alueiden taloudelle, mutta sen hyödyt ja haitat eivät jakaudu tasaisesti. Euroopan unionin Interreg-ohjelma Northern Periphery and Arctic (NPA) on myöntänyt rahoituksen innovatiiviselle hankkeelle, Regenerative Economic Transfers for Universal Resilience in the North – RETURN, joka kehittää ratkaisuja matkailun kestävyysongelmiin.

Hankkeen toteuttavat kahdeksan matkailututkimuslaitosta yhteistyössä matkailualan toimijoiden ja ympäristöjärjestöjen kanssa. Kolmivuotinen, 1,6 miljoonan euron budjetilla toteutettava RETURN-hanke tarjoaa suosituksia, tapaustutkimuksia ja parhaita käytäntöjä tehokkaiden matkailuveromallien suunnitteluun ja toteutukseen NPA-alueella.

Uudistetaan matkailua: matkailukohteen paikallisyhteisöt ja ympäristö keskiöön

Vaikka matkailu on elintärkeä taloudellinen moottori monille pohjoisille alueille, nykyinen järjestelmä ei aina varmista, että matkailun tuottamat tulot tukevat alueen infrastruktuuria, palveluita ja ympäristön suojelua. Liian usein vastuu näistä kuluista jää paikallisten asukkaiden harteille, vaikka moni ei itse ole suoraan mukana matkailuelinkeinossa.

”Matkailulla on valtava potentiaali luoda kestäviä elinkeinoja pohjoisille yhteisöille, mutta tämän toteuttamiseksi tarvitsemme oikeudenmukaisia ja toimivia rahoitusmalleja”, kertoo Ari Laakso, tiedetoimittaja Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta, joka on myös RETURN-hankkeen alullepanija ja hankkeen johtaja. ”Hankkeemme tavoitteena on tukea läpinäkyviä ja käytännönläheisiä järjestelmiä, jotka takaavat, että matkailutulot tukevat sekä paikallisia yhteisöjä että luonnonympäristöä.”

Tietoa päätöksenteon tueksi

Yksi RETURN-hankkeen keskeisimmistä tehtävistä on tarjota alueiden päätöksentekijöille ajankohtaista ja tutkimukseen perustuvaa tietoa erilaisista matkailun tulonsiirtomalleista. Tutkittavana ovat muun muassa erilaiset matkailuverot, kävijämaksut ja vapaaehtoiset lahjoitukset, jotka tarjoavat matkailijoille mahdollisuuden osallistua aktiivisesti vierailukohteidensa hyvinvoinnin tukemiseen.

Tavoitteena on, että päättäjät voivat hyödyntää näitä malleja suunnittelussa ja lainsäädännöllisissä päätöksissä, jotta matkailusta saatujen tulojen ohjaaminen kestävyyttä ja yhteisöjen hyvinvointia edistäviin toimenpiteisiin olisi helpompaa ja tehokkaampaa.

”Tiedeyhteisönä haluamme varmistaa, että päätöksentekijöillä on käytössään luotettavaa, tutkimukseen perustuvaa tietoa siitä, miten matkailijoiden panosta voidaan suunnata paikallisyhteisöjen ja luonnon hyväksi. Kun matkailusta tehdään kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa, se voi tukea yhteisöjä pitkällä aikavälillä ja vahvistaa matkakohteiden elinvoimaisuutta”, sanoo Laakso.

Laaja asiantuntijayhteistyö takaamassa vaikuttavuutta

RETURN-hankkeen konsortioon kuuluu johtavia matkailututkimuslaitoksia Islannista, Grönlannista, Färsaarilta, Ruotsista, Norjasta, Irlannista, Skotlannista ja Suomesta. Asiantuntijat laativat yhteistyössä selvityksiä vaihtoehtoisista matkailutulonsiirtomalleista ja viestivät niistä oman maansa ja alueensa päätöksentekijöille ja matkailualan toimijoille. Tällä tuetaan sitä, että matkailun tuomat hyödyt jakautuvat oikeudenmukaisesti ja edistävät kestävää kehitystä.

Hankkeen tavoite on yksinkertainen mutta vaikuttava: tarjota päätöksentekijöille ja matkailutoimijoille käyttökelpoista tietoa ja työkaluja, joiden avulla matkailusta voi tulla kestävä ja tasa-arvoinen elinkeino kaikille osapuolille.

Vastaa