Kyrö Distilleryn viskipullojen etiketissä kielletty sana

Eurooppalaiset viskintuottajat ovat hämmentyneitä viranomaisten pannessa täytäntöön kauppasopimuksen ruisviskipykälästä kaksikymmentä vuotta sopimuksen solmimisen jälkeen. Viranomaisilta on tullut ohjeistus estää eurooppalaisia tislaamoita käyttämästä tuotteissaan termiä ”Rye Whisky”. Monet tislaamot ovat valmistaneet ja myyneet ruispohjaisia viskejään juuri kyseisellä nimellä jo vuosikymmeniä. EU:n kielto vaikeuttaa eurooppalaisten tislaamoiden yritystoimintaa, eikä se palvele tislaamoiden mukaan myöskään kuluttajia.
2000-luvun alussa EU ja Kanada neuvottelivat kauppasopimuksen viinien ja väkevien alkoholijuomien maantieteellisten merkintöjen suojaamiseksi. Osana näitä neuvotteluja EU sai yksinoikeuden termien, kuten samppanja, konjakki ja ouzo, käyttöön. Vastineeksi tästä Kanadalle myönnettiin yksinoikeus ”Rye Whisky” sekä ”Whisky de Seigle”-termien käyttöön. Kauppasopimus allekirjoitettiin 17. syyskuuta 2003.
Eurooppalaiset viskintuottajat eivät tästä sopimuksesta ja sen rajoituksista ole olleet tietoisia. ”Rye Whisky” -termiä onkin EU:ssa käytetty yleisten kansainvälisten käytäntöjen mukaisesti.
Kyrö Distillery sekä Helsinki Distilling Company aloittivat suomalaisen ruisviskin tuotannon 2014, eikä asia ole kymmenen toimintavuoden aikana noussut kummallekaan tislaamolle esiin.
– Tämä tuli täytenä yllätyksenä. Ei tullut mieleen, että tällainen olisi edes mahdollista, toteaa Kyrö Distilleryn Master Distiller Kalle Valkonen.
EU-komission ohjeistus lopettaa ”Rye Whisky” -termin käyttö saavutti tislaamot tämän vuoden tammikuussa. Linjauksena on, että sen lisäksi, että termi ”Rye Whisky” on kielletty, myös sanojen ”Rye” ja ”Whisky” esiintyminen etiketissä samalla rivillä on kielletty.
– Perustimme Kyrö Distilleryn vuonna 2014 ajatuksella tehdä single malt -ruisviskiä. Vuonna 2019 EU:n alkoholilainsäädännön uudistuksessa termi ”single malt” varattiin ohrasta valmistetuille väkeville alkoholijuomille, ja nyt selvisi, että emme voi kutsua ruisviskiämme ”rye whiskyksi”, kuten tuottajat EU:n ulkopuolella voivat. Se on kuin tekisi ekstra-neitsytoliiviöljyä, ja yhtäkkiä ei pystyisi kutsumaan tuotetta extra-neitsytoliviiöljyksi. Eikä edes oliiviöljyksi, Kyrö Distilleryn perustaja Mikko Koskinen hämmästelee.
Kyrö Distillery muuttaa viskiensä etiketit kaikella kolmellakymmenellä markkina-alueellaan: termi rye whisky poistetaan kiellon mukaisesti ja määritelmäksi tulee ”Whisky from a Sauna” viitaten yritysidean syntypaikkaan. Myös se, että viski on valmistettu rukiista, tulee etiketissä edelleen esiin – ei vaan enää selkeimmällä mahdollisella tavalla eli nyt kielletyllä rye whisky -termillä.
– Meille on tärkeää, että kuluttajat saavat tietää etikettiuudistuksemme syistä. Emme halua kenenkään kuvittelevan, että viskimme on muuttunut, vaikka etikettejä on nyt ollut pakko muuttaa, Koskinen painottaa.